perjantai 9. tammikuuta 2009

Kilpaileminen ulkomailla

Yhä useampien arabeiden kisakalenteria on täytetty kummilla AHAC:n ja ASARA:n alaisilla kilpailuilla. Google-ystävämme ei tiedä näistä "jaoksista" paljoakaan: AHAC-hakusana tarjoaa virtuaalihevosten sivuja ja ASARA:lla eteen tunkeutuu viinitilan nettisivut. Mistä ihmeen arabihevosharrastajien salaseurasta tässä on kysymys? Mistä kaikki tietämättömät harrastajat jäävät paitsi?

Ulkomailla virtuaalihevosharrastus ei ole läheskään yhtä järjestäytynyttä ja organisoitua (kysehän ei ole mistään rikollisliigasta). Kisatoiminta keskittyy kisaboardeille (foorumeille), joilta jokaiselta löytyy oma pisteytyssysteeminsä.

Tunnetuin, ja ehkäpä suosituin, yksittäinen ulkomaalainen kisaboardi on WF Show Grounds, josta löytyy myös tämä mystinen AHAC. AHAC:n kilpailut poikkeavat "kotimaisista" kisoista muutamalla tapaa. Ensinnäkin luokkia per kisa on enemmän kun normaalit max. 12 kpl. Yhdet kilpailut voivat tarjota osallistujille samassa siistissä paketissa näyttelyluokkia eri ikäisille ja sukupuolisille hevosille, ratsastusluokkia ja ajoluokkia (Éowynin ylläpitämä ASARA tarjoaa kisoja laukkahevosille), jolloin luokkien yhteismääräksi tulee vaivaset 140 luokkaa per kisa. Myös osallististumismuoto poikkeaa normaalista suomalaisesta kaavasta: kisoihin osallistutaan kopioimalla luokkalista (johon edellinen osallistuja on lisännyt hevosensa) ja lisäämällä omat ratsut listan hännille.

Mutta mikä sitten tekee ulkomaalaisista kisoista niin spesiaaleja? Yhä useampi VRL:n tiukoista säännöistä ahdistunut harrastaja lähtee etsimään uuttta onnea ulkomailta, enkä yhtään ihmettele miksi: kisatoiminta ulkomailla ei ole läheskään yhtä tiukkapipoista ja pitkälle edennyttä kuin meillä Suomessa. Harrastajien määrä on myös paljon suppeampi ja suhteellisen pieni yhteisö luo mukavaa yhteisöllisyyden tunnetta. Oudot, etenkin hevosten osallistumisoikeuksia koskevat säännökset ja ulkomaiset termit saattavat tuottaa (ja varmaan tuottavatkin) alkuun päänvaivaa, mutta pienen perehtymisen ja totuttelemisen jälkeen kisaaminen alkaa tuntua mukavalta.

Ja mikä parasta: kisojen luokissa on aina tilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti