perjantai 3. heinäkuuta 2009

Työpanoksen aliarviointiako?

Sarjassamme ht.netistä bongattua.

Nimimerkki meDel esittelee topickissaan kolme piirtämäänsä kuvaa, jotka ovat IMO kovin kivoja. Kuville näyttää olevan kysyntää, mutta hänen ilmoittamansa hintapyyntö 5 € / kuva aiheuttaa osalle porukasta sydämentykystä.

Rahapalkka tuntuu nykyään olevan IN. Alkuun rahalla maksamiseen suhtauduttiin todella pitkin hampain (silti jaksan vieläkin ihmetellä, miten kuitenkin aina ollaan avoimin käsin maksamassa VIP:ä IRC-galleriaan ja silti kauhistellaan oikealla rahalla maksamista), mutta nykyään rahapalkkaa uskalletaan kysyä yhä useammin ja rahapalkalla maksaviakin löytyy tiheämpään. Useimmiten raha liikkuu "ulkoasukaupassa", mutta piirroskuvien rajusti yleistyessä uskon myös kaupankäynnin piirroskuvista yleistyvän.

Ulkoasuista ollaan valmiita maksaamaan jo >20 € summia. En tiedä missä summissa valokuvien hinnat liikkuvat, mutta piirrokset eivät ole selvästikkään vielä löytäneet omaa "hintalokeroaan". Yhden piirroksen tekemiseen voi tuhrautua hien, veren ja kyynelten lisäksi myös turkasesti aikaa, josta olisi mukava saada myös jotain vastineeksikin. Kokonaisen, huolella tehdyn rakennekuvan tekoon voi mennä helpostikkin monta tuntia ja vaikkapa viiden euron tuntipalkan yhdistämisellä lyhyeen matematiikkaan voidaan luoda johtopäätös, että summaksi tulee helpostikkin kaksinumeroinen luku. Mutta kehtaako yhden virtuaalihevosen digitaalisessa muodossa olevasta kuvasta maksaa, tai edes pyytää, sen tekemiseen uhrattua työpanosta vastaavaa palkkaa? Normaalistihan tämmöinen harrastelijapiirtelijä, ehkä ihan taitavakin, uskaltaisi pyytää piirroksen originaaliversiosta jotain 20 € luokkaa, digitaalisen kuvan laadukkaasta printistä ehkä hieman vähemmän.

Otetaan taas esimerkiksi rakas minä itse. Piirrän käsin taustatonta tilaustyökuvaa abouttirallaa 6 tuntia, johon uhraan samalla rakkaita värikyniäni ja korvaamatonta vapaa-aikaani. Minulla ei ole virtuaalimaailmassa juurikaan käyttöä ulkoasuille, luonteille (tai muillekkaan teksteille) ja kisanikin kisaan mieluiten itse, joten pyydän palkaksi hieman rahaa. Ja se hieman voi hyvinkin olla 5 euroa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti